Powrót do strony
głównej
Katalog/Oferta
CZEREŚNIE
DERENIE
JABŁONIE
GRUSZE
ŚLIWY
MORELE
BRZOSKWINIE
NEKTARYNY
WIŚNIE
PORZECZKI
AGRESTY
ORZECHY
Dziękujemy
za skorzystanie z naszej oferty.
..............................

W tym roku polecamy
odmiany
Czereśnia:
Lapins(samopłodna) o dorodnych, bardzo dużych, smacznych i
bardzo dobrej jakości owocach:

Czereśnia:
Różowa Wielka o dorodnych, bardzo smacznych
owocach:

Czereśnia:
Ukraińska dojrzewająca w 5 - tygodniu dojrzewania czereśni o
ogromnych owocach około 12-15g, które są bardzo smaczne i
atrakcyjne:

Czereśnia:
Wołowe Serce o bardzo dużych, atrakcyjnych owocach:

Czereśnia:
Sunburst, samopłodna, plenna o
atrakcyjnych i bardzo dużych,
deserowych owocach:

Czereśnia:
Sylvia, odmiana o słabym wzroście i
małej zwartej koronie,
dużych, smacznych owocach i plonująca obficie:

Czereśnia:
Regina, cenna i jedna z
najpóźniejszych odmian
wielkoowocowch o jędrnych i soczystym miąższu owocach:

|
Derenie

Oferowane przez nas derenie są wyłącznie
szczepione
na podkładce, dzięki czemu:
- okres owocowania rozpoczynają nawet w
pierwszym roku po posadzeniu
- mamy pewnością odmianową
- krzew nie ulega degeneracji i może dożywać ponad 100 lat


|
Bolestraszycki
(Cornus mas Bolestraszycki)
Zarejestrowana polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce.
Krzew tworzy wzniosłą koronę. Posiada duże, ciemnowisniowe owoce o
średniej masie 3,3 g, kształtu gruszkowatego, które
zaczynają
dojrzewać pod koniec sierpnia (okres zbioru długi). Zawierają dużo
witaminy C - 41%, oraz bardzo dużą ilość cukrów - 16%,
kwasów - 2,8 %, udział pestki w miąższu 14%. Owoce smaczne,
nadające się do bezpośredniej konsumpcji i znakomicie na przetwory jak
i nalewki. |

|
Dublany
(Cornus mas Dublany)
Polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce (zgłoszona do
rejestracji). Krzew tworzy dość szeroką koronę. Posiada duże,
ciemnoczerwone owoce o średniej masie 3,3 g, kształtu
gruszkowatego, które zaczynają dojrzewać
równomiernie
pod koniec sierpnia.
Zawierają dużo witaminy C - 34%, dużą ilość cukrów - 14%,
kwasów - 2,4 %, udział pestki w miąższu 12%. Owoce smaczne w
stanie surowym, nadające
się na przetwory jak i nalewki. |
 |
Juliusz
(Cornus mas Juliusz)
Polska
odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce (zgłoszona do
rejestracji). Krzew tworzy dość szeroką i silnie rosnąca koronę.
Posiada małe, czerwone owoce o średniej masie 2,7 g, kształtu
kulistego, które zaczynają dojrzewać równocześnie
już w
drugiej połowie sierpnia.
Zawierają dużo witaminy C - 45%, ilość cukrów - 11%,
kwasów - 3 %, udział pestki w miąższu 13%. Owoce znakomite
na
soki i nalewki, doskonałe do kiszenia ze względu na stosunek pestki do
miąższu. Nadają się także na przetwory i są smaczne w stanie świeżym. |
 |
Kostia
(Cornus mas Kostia)
Nowa odmiana wielkoowocowa pochodzenia ukraińskiego. Krzew tworzy
owalną
koronę.
Posiada bardzo duże, czerwono-czarne owoce o masie 5,6 - 5,8 g,
maksymalnie 8g, kształtu gruszkowatego, które zaczynają
dojrzewać od około 10 września. Owoce są słodko-kwaskowe, jędrne
(bardzo dobrej jakości) i aromatyczne, posiadają między innymi dużą
ilość antocyjanów. Bardzo smaczne w stanie surowym, nadają
się
na przetwory, soki, nalewki. |
 |
Nikołka
(Cornus mas Nikołka)
Odmiana wielkoowocowa pochodzenia ukraińskiego. Krzew tworzy
oryginalną,
kompaktową koronę.
Posiada bardzo duże, prawie czarne owoce o masie 5 - 6 g,
maksymalnie 6,5 g, w kształcie łzy, które zaczynają
dojrzewać bardzo wcześnie, czyli już od 25 lipca. Owoce są
słodko-kwaskowe, soczyste, aromatyczne, posiadają między
innymi
bardzo dużą
ilość antocyjanów. Bardzo smaczne w stanie surowym, nadają
sie
na wysokiej jakości wszelkiego rodzaju przetwory. Wysoka i stabilna
wydajność. |
 |
Pancharevo
(Cornus mas Pancharevo)
Nowa odmiana wielkoowocowa pochodzenia bułgarskiego. Krzew tworzy
średnio
rozłożystą koronę.
Posiada bardzo duże, czerewonobrązowe owoce w granicach 6 - 7 g,
pojedyncze dorastające do 15g, kształtu
owalnego, które zaczynają
dojrzewać pod koniec sierpnia (okres zbioru długi). Owoce
są kwaskowe, soczyste, aromatyczne, jędrne,
zawierające dużo
witaminy C. Bardzo dobrze nadają się na różnego rodzaje
przetworu. |
 |
Raciborski
(Cornus mas Raciborski)
Polska odmiana.
Krzew tworzy rozłożystą koronę. Posiada duże, ciemnowiśniowe owoce o
średniej masie 3,0 g, kształtu owalno-wydłużonego, które
zaczynają
dojrzewać od 25 sierpnia. Owoce zawierają
witaminy C - 35%, cukrów - 12,4%,
kwasów - 3,2 %, udział pestki w miąższu 12%. Są smaczne,
nadające się do bezpośredniej konsumpcji i znakomicie na przetwory jak
i nalewki. |
 |
Shan
(Cornus mas Shan)
Nowa odmiana pochodzenia bułgarskiego.
Krzew tworzy gęstą, średnio rozłożystą koronę. Posiada bardzo
duże, wiśniowe (z odcieniem brązu) owoce dochodzące do 15g,
kształtu owalno-wydłużonego, które zaczynają
dojrzewać w drugiej połowie sierpnia. Owoce
nadające się do bezpośredniej konsumpcji i przetwory. |
 |
Słowianin
(Cornus mas Słowianin)
Zarejestrowana
polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce.
Krzew tworzy rozłożystą koronę. Posiada duże, czerwone owoce o
średniej masie 3,o g, kształtu butelkowo-gruszkowego, które
zaczynają
dojrzewać w pierwszej połowie września (okres zbioru długi). Zawierają
małą ilość
witaminy C - 32%, bardzo wysoką ilość cukrów - 14%,
kwasów - 2,7 %, zawierają bardzo wysoka ilość pektyn, udział
pestki w miąższu 13%. Owoce deserowe, smaczne,
nadające się do bezpośredniej konsumpcji, znakomite na przeciery i soki
nieklarowane. |
 |
Swietljaczok
(Cornus mas Swietljaczok)
Odmiana
wielkoowocowa pochodzenia ukraińskiego. Krzew tworzy zwartą i dość
zagęszczoną koronę.
Posiada bardzo duże, ciemnoczerwone owoce o masie 6,5 - 7,5 g i większe
do 10 g, kształtu butelkowatego, które zaczynają
dojrzewać od 20 sierpnia. Owoce zawierają dużo witaminy C,
cukrów i pektyn. Odmiana o bardzo smacznych, wysokiej
jakości
owocach. Nadają się do spożycia w stanie świeżym, na przetwory, owoce
mogą być również stosowane na mrożonki. |
 |
Szafer
(Cornus mas Szafer)
Zarejestrowana polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce.
Krzew rosnący mocno i prosto w górę. Posiada duże,
ciemnowiśniowe owoce o
średniej masie 3,0 g, kształtu gruszkowego, które zaczynają
dojrzewać w pierwszej połowie września. Zawierają dużo
witaminy C - 58%, bardzo dużą ilość cukrów (16%) i
czerwonych
barwników antocyjanowych,
kwasów - 2,4 %, udział pestki w miąższu 14%. Owoce wyjątkowo
smaczne (jedne z najsmaczniejszych) w stanie świeżym jak
również
nadają się znakomicie na przetwory. Odmiana uniwersalna, może być
sadzona na terenie całego kraju. |
 |
Wydubieckij
(Cornus mas Wydubieckij)
Odmiana
wielkoowocowa pochodzenia ukraińskiego. Krzew tworzy średnio rozłożystą
koronę.
Posiada bardzo duże, ciemnoczerwone z odcieniem granatu owoce o masie
6,5 - 7,6 g, kształtu wydłużonej gruszki, które zaczynają
dojrzewać od 15 sierpnia. Owoce bardzo smaczne w smaku harmonijne
względem stosunku kwasów do cukrów, aromatyczne i
soczyste. Dobrze trzymają się na drzewie. Odmiana bardzo wydajna i
jedna z najbardziej produktywnych. |
|
|