Powrót do strony
głównej


Katalog/Oferta

CZEREŚNIE
DERENIE
JABŁONIE
GRUSZE
ŚLIWY
MORELE
BRZOSKWINIE
NEKTARYNY
WIŚNIE
PORZECZKI
AGRESTY
ORZECHY


Dziękujemy za skorzystanie z naszej oferty.

..............................




W tym roku polecamy odmiany

Czereśnia: Lapins(samopłodna) o dorodnych, bardzo dużych, smacznych i bardzo dobrej jakości owocach:


Czereśnia:
 Różowa Wielka o dorodnych, bardzo smacznych owocach:


Czereśnia: Ukraińska dojrzewająca w 5 - tygodniu dojrzewania czereśni o ogromnych owocach około 12-15g, które są bardzo smaczne i atrakcyjne:


Czereśnia:
Wołowe Serce o bardzo dużych, atrakcyjnych owocach:


Czereśnia:
 Sunburst, samopłodna, plenna o atrakcyjnych i bardzo dużych, deserowych  owocach:


Czereśnia:
 Sylvia, odmiana o słabym wzroście i małej zwartej koronie, dużych, smacznych owocach i plonująca obficie:


Czereśnia:
 Regina, cenna i jedna z najpóźniejszych odmian wielkoowocowch o jędrnych i soczystym miąższu owocach:


 Derenie



Oferowane przez nas derenie są wyłącznie szczepione na podkładce, dzięki czemu:
- okres owocowania rozpoczynają nawet w pierwszym roku po posadzeniu
- mamy pewnością odmianową
- krzew nie ulega degeneracji i może dożywać ponad 100 lat




Bolestraszycki (Cornus mas Bolestraszycki)
Zarejestrowana polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Krzew tworzy wzniosłą koronę. Posiada duże, ciemnowisniowe owoce o średniej masie 3,3 g, kształtu gruszkowatego, które zaczynają dojrzewać pod koniec sierpnia (okres zbioru długi). Zawierają dużo witaminy C - 41%, oraz bardzo dużą ilość cukrów - 16%, kwasów - 2,8 %, udział pestki w miąższu 14%. Owoce smaczne, nadające się do bezpośredniej konsumpcji i znakomicie na przetwory jak i nalewki. 

Dublany (Cornus mas Dublany)
Polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce (zgłoszona do rejestracji). Krzew tworzy dość szeroką koronę. Posiada duże, ciemnoczerwone owoce o średniej masie 3,3 g, kształtu gruszkowatego, które zaczynają dojrzewać równomiernie pod koniec sierpnia. Zawierają dużo witaminy C - 34%, dużą ilość cukrów - 14%, kwasów - 2,4 %, udział pestki w miąższu 12%. Owoce smaczne w stanie surowym, nadające się na przetwory jak i nalewki.
Juliusz (Cornus mas Juliusz)
Polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce (zgłoszona do rejestracji). Krzew tworzy dość szeroką i silnie rosnąca koronę. Posiada małe, czerwone owoce o średniej masie 2,7 g, kształtu kulistego, które zaczynają dojrzewać równocześnie już w drugiej połowie sierpnia. Zawierają dużo witaminy C - 45%, ilość cukrów - 11%, kwasów - 3 %, udział pestki w miąższu 13%. Owoce znakomite na soki i nalewki, doskonałe do kiszenia ze względu na stosunek pestki do miąższu. Nadają się także na przetwory i są smaczne w stanie świeżym.
Kostia (Cornus mas Kostia)
Nowa odmiana wielkoowocowa pochodzenia ukraińskiego. Krzew tworzy owalną koronę. Posiada bardzo duże, czerwono-czarne owoce o masie 5,6 - 5,8 g, maksymalnie 8g, kształtu gruszkowatego, które zaczynają dojrzewać od około 10 września. Owoce są słodko-kwaskowe, jędrne (bardzo dobrej jakości) i aromatyczne, posiadają między innymi dużą ilość antocyjanów. Bardzo smaczne w stanie surowym, nadają się na przetwory, soki, nalewki. 
Nikołka (Cornus mas Nikołka)
Odmiana wielkoowocowa pochodzenia ukraińskiego. Krzew tworzy oryginalną, kompaktową koronę. Posiada bardzo duże, prawie czarne owoce o masie 5 - 6 g, maksymalnie 6,5 g, w kształcie łzy, które zaczynają dojrzewać bardzo wcześnie, czyli już od 25 lipca. Owoce są słodko-kwaskowe, soczyste, aromatyczne, posiadają między innymi bardzo dużą ilość antocyjanów. Bardzo smaczne w stanie surowym, nadają sie na wysokiej jakości wszelkiego rodzaju przetwory. Wysoka i stabilna wydajność.
Pancharevo (Cornus mas Pancharevo)
Nowa odmiana wielkoowocowa pochodzenia bułgarskiego. Krzew tworzy średnio rozłożystą koronę. Posiada bardzo duże, czerewonobrązowe owoce w granicach 6 - 7 g, pojedyncze dorastające do 15g, kształtu owalnego, które zaczynają dojrzewać pod koniec sierpnia (okres zbioru długi). Owoce są kwaskowe, soczyste, aromatyczne, jędrne, zawierające dużo witaminy C. Bardzo dobrze nadają się na różnego rodzaje przetworu.
Raciborski (Cornus mas Raciborski)
Polska odmiana. Krzew tworzy rozłożystą koronę. Posiada duże, ciemnowiśniowe owoce o średniej masie 3,0 g, kształtu owalno-wydłużonego, które zaczynają dojrzewać od 25 sierpnia. Owoce zawierają witaminy C - 35%, cukrów - 12,4%, kwasów - 3,2 %, udział pestki w miąższu 12%. Są smaczne, nadające się do bezpośredniej konsumpcji i znakomicie na przetwory jak i nalewki.
Shan (Cornus mas Shan)
Nowa odmiana pochodzenia bułgarskiego. Krzew tworzy gęstą, średnio rozłożystą koronę. Posiada bardzo duże, wiśniowe (z odcieniem brązu) owoce dochodzące do 15g, kształtu owalno-wydłużonego, które zaczynają dojrzewać w drugiej połowie sierpnia. Owoce nadające się do bezpośredniej konsumpcji i przetwory.
Słowianin (Cornus mas Słowianin)
Zarejestrowana polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Krzew tworzy rozłożystą koronę. Posiada duże, czerwone owoce o średniej masie 3,o g, kształtu butelkowo-gruszkowego, które zaczynają dojrzewać w pierwszej połowie września (okres zbioru długi). Zawierają małą ilość witaminy C - 32%, bardzo wysoką ilość cukrów - 14%, kwasów - 2,7 %, zawierają bardzo wysoka ilość pektyn, udział pestki w miąższu 13%. Owoce deserowe, smaczne, nadające się do bezpośredniej konsumpcji, znakomite na przeciery i soki nieklarowane. 
Swietljaczok (Cornus mas Swietljaczok)
Odmiana wielkoowocowa pochodzenia ukraińskiego. Krzew tworzy zwartą i dość zagęszczoną koronę. Posiada bardzo duże, ciemnoczerwone owoce o masie 6,5 - 7,5 g i większe do 10 g, kształtu butelkowatego, które zaczynają dojrzewać od 20 sierpnia. Owoce zawierają dużo witaminy C, cukrów i pektyn. Odmiana o bardzo smacznych, wysokiej jakości owocach. Nadają się do spożycia w stanie świeżym, na przetwory, owoce mogą być również stosowane na mrożonki.
Szafer (Cornus mas Szafer)
Zarejestrowana polska odmiana - wyhodowana w Arboretum Bolestraszyce. Krzew rosnący mocno i prosto w górę. Posiada duże, ciemnowiśniowe owoce o średniej masie 3,0 g, kształtu gruszkowego, które zaczynają dojrzewać w pierwszej połowie września. Zawierają dużo witaminy C - 58%, bardzo dużą ilość cukrów (16%) i czerwonych barwników antocyjanowych, kwasów - 2,4 %, udział pestki w miąższu 14%. Owoce wyjątkowo smaczne (jedne z najsmaczniejszych) w stanie świeżym jak również nadają się znakomicie na przetwory. Odmiana uniwersalna, może być sadzona na terenie całego kraju. 
Wydubieckij (Cornus mas Wydubieckij)
Odmiana wielkoowocowa pochodzenia ukraińskiego. Krzew tworzy średnio rozłożystą koronę. Posiada bardzo duże, ciemnoczerwone z odcieniem granatu owoce o masie 6,5 - 7,6 g, kształtu wydłużonej gruszki, które zaczynają dojrzewać od 15 sierpnia. Owoce bardzo smaczne w smaku harmonijne względem stosunku kwasów do cukrów, aromatyczne i soczyste. Dobrze trzymają się na drzewie. Odmiana bardzo wydajna i jedna z najbardziej produktywnych.