Powrót do strony
głównej


Katalog/Oferta

CZEREŚNIE
DERENIE
JABŁONIE
GRUSZE
ŚLIWY
MORELE
BRZOSKWINIE
NEKTARYNY
WIŚNIE
PORZECZKI
AGRESTY
ORZECHY


Dziękujemy za skorzystanie z naszej oferty.

..............................




W tym roku polecamy odmiany

Czereśnia: Lapins(samopłodna) o dorodnych, bardzo dużych, smacznych i bardzo dobrej jakości owocach:


Czereśnia:
 Różowa Wielka o dorodnych, bardzo smacznych owocach:


Czereśnia: Ukraińska dojrzewająca w 5 - tygodniu dojrzewania czereśni o ogromnych owocach około 12-15g, które są bardzo smaczne i atrakcyjne:


Czereśnia:
Wołowe Serce o bardzo dużych, atrakcyjnych owocach:


Czereśnia:
 Sunburst, samopłodna, plenna o atrakcyjnych i bardzo dużych, deserowych  owocach:


Czereśnia:
 Sylvia, odmiana o słabym wzroście i małej zwartej koronie, dużych, smacznych owocach i plonująca obficie:


Czereśnia:
 Regina, cenna i jedna z najpóźniejszych odmian wielkoowocowch o jędrnych i soczystym miąższu owocach:

 Jabłonie


Ananas Berżenicki
Odmiana została znaleziona na Wileńszczyźnie jako siewka nieznanego pochodzenia. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy rozłożystą koronę. Owoce duże, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka jasnożółta, dość gruba, od strony nasłonecznionej pokryta delikatnym, różowym rumieńcem oraz białawym nalotem. Miąższ kremowy, zwarty, twardy, soczysty, winno-słodki oraz smaczny. Owoce dojrzewają w pierwszej dekadzie sierpnia. Odmiana letnia, wysoko wytrzymała na niskie temperatury oraz odporna na parcha i mączniaka, owoce typowo deserowe.

Antonówka Zwykła
Bardzo stara odmiana pochodzenia rosyjskiego. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy szeroką koronę. Owoce średniej wielkości, nierównobokie. Skórka gładka, początkowo zielona w miarę dojrzewania kolor zmienia się na słomkowy, niekiedy od strony nasłonecznionej może pokazać się słaby różowo-czerwony rumieniec. Miąższ biały z lekkim zielonkawym odcieniem, kwaskowy, gruboziarnisty, soczysty i aromatyczny. Owoce dojrzewa w pierwszej dekadzie września, dojrzałe wydzielają silny, przyjemny zapach, znakomicie nadają się na różnego rodzaju przetwory czy susz, jak również są smaczne oraz orzeźwiające do bezpośredniego spożycia. Odmiana wysokowytrzymała na niskie temperatury, uważana za bardzo dobry zapylacz dla wielu odmian jabłoni. Zapylacze - Glogierówka, Grafsztynek Inflandzki, Titówka.

Cytrynówka
Jabłoń wysokoodporna na mróz oraz choroby. Owoce duże do bardzo dużych, lekko żebrowane. Skórka początkowo zielona w pełni dojrzałości cytrynowa/oliwkowa, gładka. Miąższ biały lub lekko żółtawy, jędrny, bardzo soczysty i słodki, aromatyczny z lekką nutą przypraw, dość kruchy i wyśmienity w smaku. Owoce dojrzewają we wrześniu. Bardzo smaczna jabłoń deserowa o wysokiej plenności, również świetnie nadaje się np. na soki jak i do produkcji win domowych.

Cynamonówka Prążkowana
Owoce są średniej wielkości, kulistospłaszczone. Skórka zielonkawożółta, gładka, pokryta atrakcyjnym paskowanym rumieńcem, wydobywająca z siebie bardzo przyjemny zapach. Miąższ kremowy, soczysty, słodko-kwaskowy, bardzo smaczny z delikatnym wyczuwalnym aromatem przypraw, głównie cynamonu. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia i września. Jabłoń charakteryzująca się bardzo wysoko odpornością na mróz oraz małą podatnością na choroby, świetnie smakują w stanie surowym jak  również nadają się na przetwory.

Gold Bohemia
Odmiana pochodzenia czeskiego. Drzewo rośnie silnie, ale po wejściu w okres owocowania, siła wzrostu słabnie, tworząc rozłożystą koronę. Owoce bardzo duże, kuliste. Skórka cytrynowo-żółta, bez rumieńca, gładka. Miąższ kremowy, średnioziarnisty, dość soczysty, słodko-kwaskowaty, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września/października. Odmiana wybitnie deserowa, a wśród zimowych odmian o żółtej skórce, pod względem smaku jak i wyglądu - żadna odmiana jej nie dorównuje.

Grafsztynek Inflandzki
Odmiana pochodzi z krajów nadbałtyckich. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworząc kulista koronę. Owoce średnie lub duże, kulisto-stożkowe. Skórka zielonożółta, pokryta białym nalotem, oraz czerwonym rumieńcem w postaci licznych smużek, pokrywających ponad połowę owocu. Miąższ kremowobiały, lekko kwaskowy, orzeźwiający, aromatyczny i smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie sierpnia/września, które są deserowe jak również nadają się do przerobu. Odmiana  mało podatna na choroby oraz wysokowytrzymała na mróz, może być polecana w zimniejsze regiony kraju. Zapylacze - Ananas Berżenicki, Antonówki, Wealthy.

Gruchoty (nazwa lokalna)
Drzewo rośnie dość silnie, tworząc średnio rozłożystą, luźną koronę. Owoce duże, kuliste,  delikatnie żebrowane. Skórka przyjemnie pachnąca, żółta, pokryta atrakcyjnym paskowanym i rozmazanym rumieńcem, lekko tłustawa. Miąższ kremowy, kruchy, słodko - kwaskowaty, dość soczysty, bardzo smaczny, lekko aromatyczny. Owoce dojrzewają we wrześniu. Odmiana mało podatna na choroby oraz wysokoodporna na mróz.

Koksa Pomarańczowa
Jest to odmiana pochodzenia angielskiego z 1830 roku. Drzewo rośnie silnie, tworzy kulistą lekko spłaszczoną koronę. Owoce są średniej wielkości, kuliste. Skórka dość gruba, sucha, matowa, zielonożółta, pokryta miedzianopomarańczowym, smużkowatym rumieńcem. Miąższ kremowo-zielonkawy, kruchy, drobnoziarnisty, soczysty, aromatyczny, wyśmienity w smaku, z posmakiem gruszkowym. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą pod koniec września, a konsumpcyjną w październiku. Jabłoń dość odporna na parcha, jednak wrażliwa na mróz i 
wymagająca gleb żyznych, uważana za dobry zapylacz dla wielu odmian. Zapylacze – Boiken, James Grieve, Spartan, Złota Reneta.

Kosztela
Jest to bardzo stara odmiana pochodzenia polskiego. Według rękopisów, nazwa pochodzi od króla Jana III Sobieskiego, który żałował, że zerwano tych znakomitych jabłek "kosz tylko". Drzewo rośnie silnie, tworzy gęstą koronę. Jest jabłonią wytrzymałą na mróz oraz odporną na choroby. Owoce średniej wielkości, kuliste. Skórka zielono-żółta do słomkowo-żółtej. Miąższ biały, wybitnie słodki, prawie bez wyczuwalnego kwasku w smaku i aromatu, smaczny. Owoce do konsumpcji nadają się w październiku. Odmiana mało podatna na choroby i wytrzymała na mróz.

Królowa Renet (Złota Reneta)
Odmiana pochodzenia prawdopodobnie francuskiego. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy koronę piramidalną. Owoce są duże lub średniej wielkości, kuliste. Skórka cienka, zielonożółta pokryta w dużej części pomarańczowo-czerwonym, paskowanym rumieńcem. Miąższ żółtawy, kruchy, średnio soczysty, słodki, winny z korzennym posmakiem, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają w połowie września. Odmiana wymagająca gleb żyznych, dostatecznie odporna na niskie temperatury, mało podatna na parcha, dość wrażliwa na raka bakteryjnego.

Kronselska
Jest to odmiana pochodzenia francuskiego, wyhodowana w 1869 roku. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę kulistą oraz luźną. Owoce są duże, kuliste. Skórka tłustawa, woskowożółta, błyszcząca, od strony nasłonecznionej pokryta słabym, pomarańczo-różowym rumieńcem. Miąższ kremowy, kruchy, soczysty, delikatny, bardzo smaczny o niepowtarzalnym aromacie. Owoce dojrzewają niezbyt równomiernie od połowy września do połowy października. Można je przechować do listopada. Odmiana o wyjątkowo smacznych owocach, wytrzymała na niskie temperatury, ale podatna na parcha. Dobrymi zapylaczami są: Papierówka, Koksa Pomarańczowa czy Spartan.

Księżna Luiza
Bardzo stara odmiana pochodzenia kanadyjskiego z 1860 roku. Drzewo rośnie średnio-silnie, tworząc kulistą koronę. Owoce są średnie do dużych, kulisto-spłaszczone, ciężkie. Skórka gładka, żółta z brunatno-czerwonym rumieńcem, atrakcyjna i bardzo przyjemnie pachnąca. Miąższ biały, soczysty, winno-słodki, aromatyczny, delikatny, bardzo smaczny w smaku przypominający słodkie poziomki. Owoce zbiera się na przełomie września i października, do spożycia nadają się od listopada. Znakomita odmiana o atrakcyjnych i wyjątkowo smacznych owocach, przydatna do uprawy amatorskiej, wysokowytrzymała na mróz, mało wrażliwa na mączniaka oraz średnio podatna na parcha.

Malinowa Oberlandzka (Malinówka)
Jest to odmiana prawdopodobnie pochodzenia holenderskiego z 1771 r. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy kulistą koronę z licznymi zwisającymi pędami. Owoce są duże, kulisto-stożkowate, lekko żebrowane. Skórka żółtawa pokryta prawie całkowicie bordowo-malinowym rumieńcem, w pełni dojrzałości prawie czarna. Miąższ srebrzystobiały, niekiedy pod skórką zaróżowiony, kruchy, soczysty, bardzo smaczny z malinowym posmakiem. Owoce dojrzewają we wrześniu. Odmiana dość odporna na mróz, mało podatna na parcha, wrażliwa na suszę. Zapylacze – Antonówka Zwykła, Koksa Pomarańczowa, Landsberska, Macintosh, Wealthy i inne.

Oliwka Żółta (Papierówka)
Jest to stara odmiana pochodząca z krajów nadbałtyckich. Drzewo rośnie średnio silnie i wyrasta niezbyt duże, tworzy szerokostożkowatą koronę. Owoce małe lub średnie. Skórka jasnozielonożółta w pełni dojrzałości biaława, pachnąca. Miąższ biały, soczysty, kwaskowy, delikatny, orzeźwiający, aromatyczny oraz smaczny. Owoce dojrzewają pod koniec lipca. Odmiana wysokowytrzymała na mróz, mało atakowaną przez choroby i mało wybredna co do gleb, jest dobrym zapylaczem dla wielu jabłoni. Zapylacze – Antonówka Zwykła, Boiken, Kronselska, Koksa Pomarańczowa, Reneta Lansberska, Macintosh.

Oliwka Czerwona (Papierówka Czerwona)
Odmiana pochodzenia rosyjskiego. Drzewo rośnie średnio silnie. Owoce średniej wielkości, kuliste, lekko spłaszczone. Skórka słomkowa, pokryta prawie w całości czerwono-karminowym rumieńcem, intensywnie pachnąca. Miąższ białawy, średnio soczysty, biały, kruchy, słodko-winny, aromatyczny, smaczny. Owoce dojrzewają na początku sierpnia. Odmiana bardzo odporna na mróz i średnio podatna na parcha.

Piglos
Drzewo nie rośnie silnie. Owoce duże, stożkowate, wyraźnie karbowane przy kielichu. Skórka zielonkawa, pokryta karminowym rumieńcem oraz delikatnym sinawym nalotem. Miąższ białawy, drobnoziarnisty, jędrny, chrupiący, soczysty oraz bardzo smaczny o charakterystycznym aromacie. Owoce dojrzewają na początku października. Interesująca odmiana późnoziomowa, owocująca obficie i regularnie. Jest znakomitym zapylaczem dla wielu odmian z uwagi na długi okres kwitnienia oraz jest jabłonią częściowo samopłodną. Dość odprona na mróz, mało podatna na mączniaka  i średnio wrażliwa na parcha. Dobrze nadaję się do uprawy amatorskiej.

Rarytas Śląski
Odmiana pochodzenia polskiego, znaleziona na Śląsku Cieszyńskim. Drzewo rośnie silnie, tworzy luźną, kulistą koronę. Owoce duże, kuliste lekko spłaszczone. Skórka zielono-żółtawa, lekko tłustawa, w połowie pokryta jest marmurkowo-paskowanym rumieńcem. Miąższ kremowożółty, soczysty, bardzo smacznym o oryginalnym, korzennym smaku w typie renet. Owoce dojrzewają pod koniec września. Odmiana deserowa i na przetwory, dostatecznie wytrzymała na mróz, mało podatna na choroby.

Spartan
Odmiana przedstawiona w 1926r.(Kanada), otrzymana ze skrzyżowania odmian McIntosh i Yellow Newton. Drzewo rośnie umiarkowanie silni, tworzy koronę kulistą. Owoce średniej wielkości, kuliste lekko spłaszczone. Skórka pokryta atrakcyjnym, ciemnym, purpurowo-czerwonym rumieńcem. Miąższ biały, kruchy ,soczysty, aromatyczny, słodki nawet u jeszcze nie dojrzałych owoców a w pełni dojrzałości bardzo słodki, wyśmienity w smaku. Dojrzałość zbiorczą osiągają w drugiej dekadzie września. Odmiana deserowa, plenna, dostatecznie wytrzymała na mróz oraz dość odporna na choroby. Jest dobrym zapylaczem dla wielu odmian oraz zapylana jest przez wiele jabłoni.

Starking
Odmiana pochodzenia amerykańskiego, znaleziona oraz rozpowszechniona w latach 20-tych XX wieku. Drzewo rośnie średnio silnie i wyrasta niezbyt duże, tworzy koronę kulistą z lekko przewieszającymi się pędami. Owoce duże, wydłużone u dołu karbowane. Skórka lekko woskowa, zielonkawa pokryta prawie w całości czerwono-bordowym rumieńcem z lekko fioletowymi smużkami, bardzo atrakcyjna. Miąższ biały, kruchy, bardzo soczysty, aromatyczny, bardzo smaczny o bananowo-melonowym posmaku. Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą w październiku, konsumpcyjną w grudniu. Jest odmianą wysoko wytrzymałą na mróz, dobrze znosi suszę, odporna na mączniaka, podatna na parcha, lubiąca glebę żyzną. Zapylaczami mogą być np. Cortland, Golden Delicious, Koksa Pomarańczowa, Lired, Spartan.

Szampion
Odmiana wyselekcjonowana w Czechach. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, a po wejściu w okres owocowania wzrost zostaje wyraźnie zahamowany, tworzy stożkowata koronę. Owoce duże około 180 - 210 g, kulistostożkowate. Skórka żółtawa pokryta karminowoczerwonym, rozmytopaskowanym rumieńcem, gładka. Miąższ kremowy, soczysty, średnioziarnisty, słodko - kwaskowaty, o gruszkowym posmaku, smaczny. Owoce dojrzewają w drugiej połowie września. Odmiana deserowa ceniona ze względu na jakość owoców, mało podatna na choroby i łatwa w hodowli, plonuje regularnie i obficie. Zapylacze - Delikates, Golden Delicious, Idared, James Grieve, Jonamac, Lired, Lobo, McIntosh, Spartan i inne.

Szara Reneta
Odmiana pochodzenia holenderskiego lub angielskiego. Drzewo rośnie silnie, tworzy wysoką, kulistą koronę. Owoce duże lub bardzo duże, kulisto-spłaszczone. Skórka gruba, jasno-zielona prawie w cała pokryta rdzą. Miąższ zielono-żółty, kruchy, soczysty o przyjemnym korzennym aromacie. Owoce zbiera się z początkiem października, a spożywa w październiku lub listopadzie, nadają się znakomicie na przetwory. Odmiana dostatecznie odporna na choroby.

Zorza
Stara odmiana pochodzenia rosyjskiego. Drzewo rośnie bardzo silnie, tworzy kulistą koronę, częściowo ze zwieszającymi się gałęziami. Owoce są wyjątkowo ładne, duże, często olbrzymie (ok. ½ kg) a nawet pojedyncze do 1kg, z pięcioma dużymi żebrami, między którymi występują mniejsze. Skórka jest pachnąca, tłusta w dotyku, cytrynowożółta z karminowym rumieńcem. Miąższ kremowy do lekko zaróżowionego, kruchy, aromatyczny, kwaskowo-słodki, smaczny. Owoce dojrzewają w drugiej połowie września, do konsumpcji nadają się w grudniu i styczniu, bardzo dobrze przechowują się do marca. Odmiana dostatecznie wytrzymała na niskie temperatury, oraz mało podatna na choroby.
W spawie innych ciekawych odmian, które posiadamy, prosimy o kontakt.