Powrót do strony głównej

Katalog/Oferta

CZEREŚNIE
DERENIE
JABŁONIE
GRUSZE
ŚLIWY
MORELE
BRZOSKWINIE
NEKTARYNY
WIŚNIE
PORZECZKI
AGRESTY
ORZECHY


Dziękujemy za skorzystanie z naszej oferty.

..............................




W tym roku polecamy odmiany

Czereśnia: Lapins(samopłodna) o dorodnych, bardzo dużych, smacznych i bardzo dobrej jakości owocach:


Czereśnia:
 Różowa Wielka o dorodnych, bardzo smacznych owocach:


Czereśnia: Ukraińska dojrzewająca w 5 - tygodniu dojrzewania czereśni o ogromnych owocach około 12-15g, które są bardzo smaczne i atrakcyjne:


Czereśnia:
Wołowe Serce o bardzo dużych, atrakcyjnych owocach:


Czereśnia:
 Sunburst, samopłodna, plenna o atrakcyjnych i bardzo dużych, deserowych  owocach:


Czereśnia:
 Sylvia, odmiana o słabym wzroście i małej zwartej koronie, dużych, smacznych owocach i plonująca obficie:


Czereśnia:
 Regina, cenna i jedna z najpóźniejszych odmian wielkoowocowch o jędrnych i soczystym miąższu owocach:

Grusze

Bociany (Funtówka)


Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę dużą i dość rozłożystą. Owoce bardzo duże, wydłużone, o masie około 300 - 500 g. Skórka zielona w pełni dojrzałości żółta, niekiedy od strony nasłonecznionej pokryta delikatnym rumieńcem. Miąższ kremowy, soczysty, słodki, lekko aromatyczny, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września i października. Odmiana o atrakcyjnych i bardzo dużych owocach, które są deserowe jak i przydatne na przetwory, dostatecznie wytrzymała na mróz, mało podatna na choroby. Podkładka grusza kaukaska.

Carola


Odmiana pochodzenia szwedzkiego. Owoce duże lub bardzo duże, wydłużone. Skórka żółtawa, gładka, elastyczna, nieco błyszcząca, pokryta czerwono-brązowym rumieńcem, ordzawiona, atrakcyjna. Miąższ, kremowo-biały, masłowy, bardzo aromatyczny, bardzo soczysty, o bogatym bukiecie smakowym, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają we wrześniu. Odmiana deserowa o ładnych, dobrze wyrośniętych i wyjątkowo smacznych owocach, plenna, mało podatna na choroby, wytrzymała na niskie temperatury. Odmiana obcopylna – zapylacze: Faworytka, Komisówka, Konferencja.

Chojuro (grusza orientalna)


Stara odmiana wyhodowana w Kawasaki w 1895r. W Japonii jedna z najważniejszych odmian grusz. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy rozłożystą koronę, w późniejszym wieku bardzo atrakcyjny wygląd z bogatym ulistnieniem. Owoce średnie lub duże o masie około 150 g, ale dość często zdarzają się gruszki powyżej 300 g. Skórka cienka, mocna, ordzawiona, brązowo-ruda. Miąższ biały, kruchy, jędrny, słodki, aromatyczne o oryginalnym posmaku, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają we wrześniu, można je przechować około 3 miesięcy. Dobrze nadaję się do uprawy amatorskiej ze względu na łatwość w hodowli, smaczne, duże owoce oraz atrakcyjny wygląd drzewa oraz owoców. Zapylacze – Doitsu, Kosui, Konferencja, Shinko.

Cukrówka

Stara odmiany gruszy letniej, pochodzenia Rosyjskiego. Owoce średniej wielkości około 90 - 110 g, pękate, ogonek krótki. Skórka cytrynowa, niekiedy od strony nasłonecznionej pokryta delikatnym, czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, masłowy, soczysty, lekko aromatyczny, słodki i bardzo smaczny. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Odmiana typowo deserowa, mało podatna na choroby i wytrzymała na mróz.
Dicolor


Odmiana pochodzenia czeskiego. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy luźną koronę. Owoce średniej wielkości o masie około 130 – 170 g, pękate. Skórka, gładka, żółta, prawie w całości pokryta bardzo atrakcyjnym czerwono-karminowym rumieńcem. Miąższ białokremowy, soczysty, delikatny, masłowy, niezwykle smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września/października. Odmiana deserowa o wysokich walorach smakowych, dostatecznie odporna na niskie temperatury, mało podatna na parcha gruszy, plenna. Zapylacze – Bera Hardy, Delta, Erika, konferencja.

Faworytka (Klapsa)


Odmiana została wyselekcjonowana w USA w 1860r. Uważana za jedną z najlepszych odmian letnich. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę stożkowatą, luźną. Owoce duże lub bardzo duże o masie około 170 - 220 g, często około 250 g, szerokojajowate. Skórka zielono-żółta, lekko błyszcząca, pokryta bardzo atrakcyjnym, czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, masłowy, drobnoziarnisty, soczysty i wybitnie smaczny. Owoce dojrzewają około połowy sierpnia. Odmiana plenna, jedna z najsmaczniejszych, owoce deserowe jak również znakomicie nadają się na susz i kompoty, wytrzymała na niskie temperatury, dostatecznie na choroby. Jest dobrym zapylaczem dla wielu odmian oraz jest zapylana przez duże grono grusz – zapylacze: Bera Hardy, Bonkreta Wiliama, Kominówka, konferencja, Paryżanka, Super Trawinka.

General Leclerc

Odmiana pochodzenia francuskiego. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy koronę wyniosłą. Owoce bardzo duże o masie około 220 – 300 g i większe. Skórka żółtozielona, pokryta brązowomiodowym, mocnym ordzawieniem, atrakcyjna. Miąższ, kredowobiały, delikatny, drobnoziarnisty, aromatyczny, słodki, soczysty i bardzo smaczny. Owoce dojrzewają na przełomie września/października. Odmiana deserowa, plenna, dostatecznie wytrzymała na mróz, średnio podatna na choroby, nadaje się do sadów produkcyjnych, jak i amatorskich, jest dobrym zapylaczem dla wielu grusz. Zapylacze – Bonkreta Williama, Grand Champion, Kominówka, Konferencja.

Kosui (grusza orientalna)


Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy wzniesioną koronę, której to pędy uginają się pod ciężarem owoców. Owoce średniej wielkości o masie około 100 – 120 g. Skórka ordzawiona, złoto-żółta lub jasnobrązowa. Miąższ kremowobiały, bardzo soczysty i słodki, drobnoziarnisty, wyjątkowo smaczny. Owoce dojrzewają po połowie sierpnia. Odmiana o wyjątkowo smacznych owocach, która w Japonii zajmuje czołowe miejsce pod względem powierzchni upraw, dostatecznie wytrzymała na niskie temperatury, raczej mało podatna na choroby. Zapylacze – Chojuro, Nijisseki.

Lipcówka Kolorowa


Odmiana pochodzenia francuskiego z 1857r. Drzewo nie rośnie silnie, tworzy dość wąską, wzniosłą koronę. Owoce średniej wielkości lub małe o masie około 80 g, jajowate. Skórka zielono-żółta, lekko błyszcząca, pokryta lekkim czerwono-pomarańczowym rumieńcem. Miąższ zielonkawy, średnio ziarnisty i soczysty, smaczny. Owoce dojrzewają pod koniec lipca, należy je zbierać kilka dni przed zupełnym dojrzeniem. Odmiana plenna, dostatecznie wytrzymała na mróz, mało podatna na choroby w tym odporna na parcha. Jest dobrym zapylaczem dla odmian o wcześniej porze kwitnienia, zapylacze – Bera Hardy, Faworytka, Trawinka.

Nijisseiki

Jedna z najbardziej popularnych grusz orientalnych, uprawiana w wielu rejonach świata. Drzewo nie rośnie silnie, tworząc koronę średniej wielkości. Owoce wielkości około 90-140 g, kuliste lub kulistospłaszczone. Skórka gładka bez ordzawień, zielonkawożółta lub żółta, na całej powierzchni usiana drobnymi, białawymi przetchlinkami. Miąższ biały, chrupiący, bardzo soczysty, niezwykle słodki i smaczny. Owoce dojrzewają około połowy września. Odmiana bardzo plenna, uważana za jedną z najsmaczniejszych grusz orientalnych, dostatecznie odporna na mróz. Zapylacze - Chojuro, Shinseiki, Shinsui, Kosui.

Pstrągówka

Stara odmiana Niemiecka. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy luźną koronę. Owoce około 90 - 140 g, kształtne. Skórka zielonkawożółta, pokryta czerwonym rumieńcem i jasnoszarymi przetchlinkami, otoczonymi ciemnoczerwoną obwódką(przypominają plamki na skórze pstrąga), bardzo atrakcyjna. Miąższ bardzo smaczny , kremowy, soczysty, słodko-kwaskowty. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października. Odmiana o bardzo atrakcyjnych owocach z wyglądu, stosunkowo plenna, dostatecznie odporna na choroby.
Tse Li


Bardzo stara odmiana chińska uprawiana już od tysięcy lat. Drzewo rośnie silnie, korona duża ze zwisającymi gałązkami, odznacz się też walorami dekoracyjnymi. Owoce duże lub bardzo duże o masie około 150 – 200 g i większe, jako nieliczna z grusz orientalnych o kształcie gruszkowatym. Skórka zielona w pełni dojrzałości żółta. Miąższ kremowy, chrupiący, bardzo soczysty, nieco cierpki, słodki, aromatyczny i smaczny. Owoce dojrzewają w końcu września i przechowują się bardzo długo.