Powrót
do strony głównej
Katalog/Oferta
CZEREŚNIE
DERENIE
JABŁONIE
GRUSZE
ŚLIWY
MORELE
BRZOSKWINIE
NEKTARYNY
WIŚNIE
PORZECZKI
AGRESTY
ORZECHY
Dziękujemy
za skorzystanie z naszej oferty.
..............................

W tym roku polecamy
odmiany
Czereśnia:
Lapins(samopłodna) o dorodnych, bardzo dużych, smacznych i
bardzo dobrej jakości owocach:

Czereśnia:
Różowa Wielka o dorodnych, bardzo smacznych
owocach:

Czereśnia:
Ukraińska dojrzewająca w 5 - tygodniu dojrzewania czereśni o
ogromnych owocach około 12-15g, które są bardzo smaczne i
atrakcyjne:

Czereśnia:
Wołowe Serce o bardzo dużych, atrakcyjnych owocach:

Czereśnia:
Sunburst, samopłodna, plenna o
atrakcyjnych i bardzo dużych,
deserowych owocach:

Czereśnia:
Sylvia, odmiana o słabym wzroście i
małej zwartej koronie,
dużych, smacznych owocach i plonująca obficie:

Czereśnia:
Regina, cenna i jedna z
najpóźniejszych odmian
wielkoowocowch o jędrnych i soczystym miąższu owocach:
 |
Grusze
Bociany (Funtówka)

Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę dużą i dość rozłożystą. Owoce
bardzo duże, wydłużone, o masie około 300 - 500 g.
Skórka zielona w pełni dojrzałości żółta,
niekiedy od
strony nasłonecznionej pokryta delikatnym rumieńcem. Miąższ kremowy,
soczysty, słodki, lekko aromatyczny, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają
na przełomie
września i października. Odmiana o atrakcyjnych i bardzo dużych
owocach, które są deserowe jak i przydatne na przetwory,
dostatecznie wytrzymała na mróz, mało podatna na choroby.
Podkładka grusza kaukaska.
|
Carola

Odmiana pochodzenia szwedzkiego. Owoce duże lub bardzo duże, wydłużone.
Skórka żółtawa, gładka, elastyczna, nieco
błyszcząca,
pokryta czerwono-brązowym rumieńcem, ordzawiona, atrakcyjna. Miąższ,
kremowo-biały, masłowy, bardzo aromatyczny, bardzo soczysty, o bogatym
bukiecie smakowym, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają we wrześniu.
Odmiana deserowa o ładnych, dobrze wyrośniętych i wyjątkowo smacznych
owocach, plenna, mało podatna na choroby, wytrzymała na niskie
temperatury. Odmiana obcopylna – zapylacze: Faworytka,
Komisówka, Konferencja.
|
Chojuro (grusza orientalna)

Stara odmiana wyhodowana w Kawasaki w 1895r. W Japonii jedna z
najważniejszych odmian grusz. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy
rozłożystą koronę, w późniejszym wieku bardzo atrakcyjny
wygląd
z bogatym ulistnieniem. Owoce średnie lub duże o masie około 150 g, ale
dość często zdarzają się gruszki powyżej 300 g. Skórka
cienka,
mocna, ordzawiona, brązowo-ruda. Miąższ biały, kruchy, jędrny, słodki,
aromatyczne o oryginalnym posmaku, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają we
wrześniu, można je przechować około 3 miesięcy. Dobrze nadaję się do
uprawy amatorskiej ze względu na łatwość w hodowli, smaczne, duże owoce
oraz atrakcyjny wygląd drzewa oraz owoców. Zapylacze
–
Doitsu, Kosui, Konferencja, Shinko.
|
Cukrówka
Stara
odmiany gruszy letniej,
pochodzenia Rosyjskiego. Owoce średniej wielkości około 90 - 110 g,
pękate, ogonek krótki. Skórka cytrynowa, niekiedy
od
strony nasłonecznionej pokryta delikatnym, czerwonym rumieńcem. Miąższ
kremowy, masłowy, soczysty, lekko aromatyczny, słodki i bardzo smaczny.
Owoce dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Odmiana typowo deserowa,
mało podatna na choroby i wytrzymała na mróz. |
Dicolor

Odmiana pochodzenia czeskiego. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy
luźną koronę. Owoce średniej wielkości o masie około 130 –
170 g,
pękate. Skórka, gładka, żółta, prawie w całości
pokryta
bardzo atrakcyjnym czerwono-karminowym rumieńcem. Miąższ białokremowy,
soczysty, delikatny, masłowy, niezwykle smaczny. Owoce dojrzewają na
przełomie września/października. Odmiana deserowa o wysokich walorach
smakowych, dostatecznie odporna na niskie temperatury, mało podatna na
parcha gruszy, plenna. Zapylacze – Bera Hardy, Delta, Erika,
konferencja.
|
Faworytka (Klapsa)

Odmiana została wyselekcjonowana w USA w 1860r. Uważana za jedną z
najlepszych odmian letnich. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę
stożkowatą, luźną. Owoce duże lub bardzo duże o masie około 170 - 220
g, często około 250 g, szerokojajowate. Skórka
zielono-żółta, lekko błyszcząca, pokryta bardzo atrakcyjnym,
czerwonym rumieńcem. Miąższ kremowy, masłowy, drobnoziarnisty, soczysty
i wybitnie smaczny. Owoce dojrzewają około połowy sierpnia. Odmiana
plenna, jedna z najsmaczniejszych, owoce deserowe jak
również
znakomicie nadają się na susz i kompoty, wytrzymała na niskie
temperatury, dostatecznie na choroby. Jest dobrym zapylaczem dla wielu
odmian oraz jest zapylana przez duże grono grusz – zapylacze:
Bera Hardy, Bonkreta Wiliama, Kominówka, konferencja,
Paryżanka,
Super Trawinka.
|
General Leclerc
Odmiana pochodzenia francuskiego. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy
koronę wyniosłą. Owoce bardzo duże o masie około 220 – 300 g
i
większe. Skórka żółtozielona, pokryta
brązowomiodowym,
mocnym ordzawieniem, atrakcyjna. Miąższ, kredowobiały, delikatny,
drobnoziarnisty, aromatyczny, słodki, soczysty i bardzo smaczny. Owoce
dojrzewają na przełomie września/października. Odmiana deserowa,
plenna, dostatecznie wytrzymała na mróz, średnio podatna na
choroby, nadaje się do sadów produkcyjnych, jak i
amatorskich,
jest dobrym zapylaczem dla wielu grusz. Zapylacze – Bonkreta
Williama, Grand Champion, Kominówka, Konferencja.
|
Kosui (grusza orientalna)

Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy wzniesioną koronę,
której
to pędy uginają się pod ciężarem owoców. Owoce średniej
wielkości o masie około 100 – 120 g. Skórka
ordzawiona,
złoto-żółta lub jasnobrązowa. Miąższ kremowobiały, bardzo
soczysty i słodki, drobnoziarnisty, wyjątkowo smaczny. Owoce dojrzewają
po połowie sierpnia. Odmiana o wyjątkowo smacznych owocach,
która w Japonii zajmuje czołowe miejsce pod względem
powierzchni
upraw, dostatecznie wytrzymała na niskie temperatury, raczej mało
podatna na choroby. Zapylacze – Chojuro, Nijisseki.
|
Lipcówka Kolorowa

Odmiana pochodzenia francuskiego z 1857r. Drzewo nie rośnie silnie,
tworzy dość wąską, wzniosłą koronę. Owoce średniej wielkości lub małe o
masie około 80 g, jajowate. Skórka zielono-żółta,
lekko
błyszcząca, pokryta lekkim czerwono-pomarańczowym rumieńcem. Miąższ
zielonkawy, średnio ziarnisty i soczysty, smaczny. Owoce dojrzewają pod
koniec lipca, należy je zbierać kilka dni przed zupełnym dojrzeniem.
Odmiana plenna, dostatecznie wytrzymała na mróz, mało
podatna na
choroby w tym odporna na parcha. Jest dobrym zapylaczem dla odmian o
wcześniej porze kwitnienia, zapylacze – Bera Hardy,
Faworytka,
Trawinka.
|
Nijisseiki
Jedna z najbardziej popularnych grusz orientalnych, uprawiana w wielu
rejonach świata. Drzewo nie rośnie silnie, tworząc koronę średniej
wielkości. Owoce wielkości około 90-140 g, kuliste lub
kulistospłaszczone. Skórka gładka bez ordzawień,
zielonkawożółta lub żółta, na całej powierzchni
usiana
drobnymi, białawymi przetchlinkami. Miąższ biały, chrupiący, bardzo
soczysty, niezwykle słodki i smaczny. Owoce dojrzewają około połowy
września. Odmiana bardzo plenna, uważana za jedną z najsmaczniejszych
grusz orientalnych, dostatecznie odporna na mróz. Zapylacze
-
Chojuro, Shinseiki, Shinsui, Kosui.
|
Pstrągówka
Stara odmiana Niemiecka.
Drzewo rośnie
umiarkowanie silnie, tworzy luźną koronę. Owoce około 90 - 140 g,
kształtne. Skórka zielonkawożółta, pokryta
czerwonym
rumieńcem i jasnoszarymi przetchlinkami, otoczonymi ciemnoczerwoną
obwódką(przypominają plamki na skórze pstrąga),
bardzo
atrakcyjna. Miąższ bardzo smaczny , kremowy, soczysty,
słodko-kwaskowty. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie października.
Odmiana o bardzo atrakcyjnych owocach z wyglądu, stosunkowo plenna,
dostatecznie odporna na choroby. |
Tse Li

Bardzo stara odmiana chińska uprawiana już od tysięcy lat. Drzewo
rośnie silnie, korona duża ze zwisającymi gałązkami, odznacz się też
walorami dekoracyjnymi. Owoce duże lub bardzo duże o masie około 150
– 200 g i większe, jako nieliczna z grusz orientalnych o
kształcie gruszkowatym. Skórka zielona w pełni dojrzałości
żółta. Miąższ kremowy, chrupiący, bardzo soczysty, nieco
cierpki, słodki, aromatyczny i smaczny. Owoce dojrzewają w końcu
września i przechowują się bardzo długo.
|
|