Powrót do strony głównej

Katalog/Oferta

CZEREŚNIE
DERENIE
JABŁONIE
GRUSZE
ŚLIWY
MORELE
BRZOSKWINIE
NEKTARYNY
WIŚNIE
PORZECZKI
AGRESTY
ORZECHY


Dziękujemy za skorzystanie z naszej oferty.


..............................




W tym roku polecamy odmiany

Czereśnia: Lapins(samopłodna) o dorodnych, bardzo dużych, smacznych i bardzo dobrej jakości owocach:


Czereśnia:
 Różowa Wielka o dorodnych, bardzo smacznych owocach:


Czereśnia: Ukraińska dojrzewająca w 5 - tygodniu dojrzewania czereśni o ogromnych owocach około 12-15g, które są bardzo smaczne i atrakcyjne:


Czereśnia:
Wołowe Serce o bardzo dużych, atrakcyjnych owocach:


Czereśnia:
 Sunburst, samopłodna, plenna o atrakcyjnych i bardzo dużych, deserowych  owocach:


Czereśnia:
 Sylvia, odmiana o słabym wzroście i małej zwartej koronie, dużych, smacznych owocach i plonująca obficie:


Czereśnia:
 Regina, cenna i jedna z najpóźniejszych odmian wielkoowocowch o jędrnych i soczystym miąższu owocach:

Śliwy

Renkloda Althana


Bardzo stara odmiana pochodzenia czeskiego, otrzymana w latach 1850-1860. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy kulistą koronę. Owoce średniej wielkości lub duże około 50 g. Skórka od różowo-żółtej do fioletowo-czerwonej, pokryta woskowym nalotem, bardzo atrakcyjna. Miąższ złoto-żółty, jędrny soczysty, aromatyczny, słodki, bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Althany należą do grupy najsmaczniejszych śliwek deserowych jak i przetwórczych. Ze względu na wspaniały smak i ładny wygląd owoców śliwa ta rozpowszechniła się w całej Europie a także na innych kontynentach. Odmiana lubiąca gleby żyzne i wilgotne, dostatecznie wytrzymała na mróz.  Podkładka ałycza, zapylacze:  Kirka, Renkloda Ulena, Renkloda Zielona.

Renkloda Ulena


Stara odmiana wyselekcjonowana we Francji. Drzewo rośnie silnie, tworzy nieregularną, rozgałęzioną koronę. Owoce duże o masie około 50 g, kuliste lub lekko owalne. Skórka zielono-żółta poprzez żółtą do jasnopomarańczowej, pokryta białawym nalotem, bardzo atrakcyjna. Miąższ żółty z jaśniejszymi żyłkami, miękki, galaretkowaty, aromatyczny i bardzo smaczny, dość dobrze oddziela się od pestki. Owoce dojrzewają od połowy sierpnia, które są deserowe jak i znakomicie nadają się na kompoty, dżemy i inne przetwory. Odmiana samopylna i bardzo dobry zapylacz dla innych odmian, lubiąca gleby żyzne i przepuszczalne, owocująca obficie, dostatecznie wytrzymała na mróz, wrażliwa na moniliozę szczególnie w lata z dużą ilościa opadów, na inne choroby stosunkowo mało podatna. Podkładka ałycza.

Renkloda Ulena Czerwona


Ulena czerwona jest prawie identyczna z uleną żółtą, jednak jej owoce są różowo-czerwone. Owoce duże o masie około 50 g, kuliste lub lekko owalne. Skórka różowo-czerwona, pokryta białawym nalotem, bardzo atrakcyjna. Miąższ żółty z jaśniejszymi żyłkami, miękki, galaretkowaty, aromatyczny i bardzo smaczny, dość dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają od połowy sierpnia, które są deserowe jak i znakomicie nadają się na kompoty, dżemy i inne przetwory. Odmiana samopylna, podkładka ałycza.

Renkloda Zielona


Miejsce wyhodowania i rodowód nieznany, prawdopodobnie śliwa włoskiego pochodzenia. Odmiana bardzo stara w połowie XVI w. przywieziona z Włoch do Francji, skąd rozpowszechniła się we wszystkich krajach Europy. Drzewo początkowo rośnie silnie z wiekiem siła wzrostu maleje. Tworzy zagęszczoną, kulistą koronę. Owoce średniej wielkości około 25 - 40 g, kuliste lub lekko owalne, bardzo podobne do Uleny Żółtej, jednak zdecydowanie mniejsze. Skórka zielona, cienka, w pełni dojrzałości zielono-żółta z jasnoniebieskim nalotem. Miąższ zielonożółty, luźny, bardzo słodki, soczysty o znakomitym aromacie, dobrze odchodzi od bardzo małej pestki. Owoce dojrzewają nierównomiernie od końca sierpnia do połowy września. Bardzo dobra odmiana deserowa jak i przetwórcza, lubiąca gleby ciepłe, dość wrażliwa na moniliozę, podkładka ałycza. Zapylacze: Renkloda Altana, Królowa Wiktoria, Węgierka Włoska.

Black Amber (Czarny Bursztyn, śliwa japońska)


Drzewo rośnie umiarkowanie silnie. Skórka czerwono-purpurowa w pełni dojrzałości czarna, pokryta niebieskawym, woskowym nalotem, bardzo atrakcyjna i pachnące. Miąższ bursztynowy u owoców dojrzałych zaczerwieniony, soczysty, aromatyczny, smaczny. Pestka mała i jak na śliwę japońską dobrze odchodzi od pestki. Owoce bardzo duże o masie około 70 g, ale często występują większe nawet do 100g,  są wytrzymałe na transport, a ich właściwości fizyczne ulegają pogorszeniu powoli. Śliwa dość podatna na dziurkowatość liści. Podkładka ałycza, dla obfitego plonowania zaleca się towarzystwo odmian: Friar czy Santa Rosa.

Brzoskwinowa (Jerozolimka)


Bardzo stara odmiana znana też pod nazwą Jerozolimka. Drzewo rośnie silnie, tworzy rozłożystą koronę. Owoce duże lub bardzo duże około 60-70 g, kuliste. Skórka początkowo zielonożółta, później różowożółta, pokryta prawie w całości bordowym rumieńcem z gęstym woskowym nalotem. Miąższ żółty, soczysty, zwarty, kwaskowo-słodki, aromatyczny o wybitnym korzennym posmaku, bardzo smaczny. Owoce typowo deserowe, dojrzewają w pierwszych dniach sierpnia. Śliwa lubiąca stanowiska ciepłe, średnio wrażliwa na mróz, dość odporna na choroby. Podkładka ałycza, odmiana obcopylna - zapylacze: Renkloda Ulena, Kirka.

Casselman (śliwa japońska)


Drzewo rośnie dość silnie, tworzy wzniosłą koronę. Owoce bardzo duże około 70 – 80 g, owalne. Skórka bordowo-czerwona pokryta lekkim woskowym nalotem, pachnąca, atrakcyjna. Miąższ żółty, soczysty, jędrny, słodki, aromatyczny, o wyśmienitym bogatym smaku. Owoce dojrzewają w drugiej dekadzie września. Śliwa dostatecznie wytrzymała na mróz, charakteryzująca się bardzo atrakcyjnymi owocami i dobrą plennością. Podkładka ałycza.

Empress


Stara odmiana nieznanego pochodzenia, szeroko rozpowszechniona w Stanach Zjednoczonych, w 1985 została sprowadzona do Polski. W pierwszych latach po posadzeniu rośnie dość silnie, w późniejszym okresie wzrost wyraźnie słabnie. Owoce bardzo duże lub olbrzymie przekraczające nawet 100 g. Skórka niebiesko-granatowa u owoców dojrzałych granatowa z nalotem. Miąższ żółty lub lekko pomarańczowego, soczysty, smaczny, zwięzły, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają zwykle w drugiej dekadzie wrześniu, na młodych drzewach w lata z dużą ilością wody, zwłaszcza po dłuższym okresie suszy owoce mogą pękać, na drzewach starszych problem występują znacznie rzadziej. Śliwa owocująca obficie, wysokoodporna na mróz, podkładka ałycza, odmiana obcopylna – zapylacze: Bluefre, Cacanka Lepotica, President, Stanley, Valor, Węgierka Włoska.

Formosa (śliwa japońska)

Odmiana wyhodowana prawdopodobnie w USA. Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc średnio rozłożystą koronę. Owoce bardzo duże bez trudu osiągają 80 g, owalne z charakterystycznym wydłużeniem w części wierzchołkowej. Skórka żółto-czerwono-pomarańczowa z licznymi przetchlinkami i jasnym woskowym nalotem, bardzo atrakcyjna. Miąższ żółty, soczysty oraz wybitnie smaczny, niezbyt dobrze odchodzi od małej pestki. Dojrzewanie owoców przypada na pierwszą dekadę sierpnia. Śliwa japońska polecana w szczególności do uprawy amatorskiej ze względu na wspaniały smak i wygląd owoców, jak i dość dużą odporność względem chorób. Podkładka ałycza.

Friar (śliwa japońska)


Drzewo charakteryzuje się dość silnym wzrostem. Owoce są duże lub bardzo duże od 50 do 100 g, kuliste. Skórka ciemnofioletowa z jasnym niebieskawym nalotem, w pełni dojrzałości prawie czarna, atrakcyjna. Miąższ zwarty, żółty w pełni dojrzałości zaczerwieniony, soczysty, smaczny, dobrze odchodzi od pestki jak na śliwę japońską. Dojrzewanie owoców przypada na pierwszą połowę września. Interesująca odmiana o bardzo dużych, atrakcyjnych owocach, które w odpowiednich warunkach oraz odpowiednim przerzedzeniu zawiązków osiągają nawet ponad 100 g. W towarzystwie takich odmian jak: Black Amber, Satsuma, Santa Rosa, Ozark Premier, plonuje bardzo obficie. Podkładka ałycza.

Jubileum


Miejsce wyhodowania: Szwecja. Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc niezbyt zagęszczoną koronę. Owoce duże lub bardzo duże od 50 do nawet 90 g, wydłużone. Skórka różowo-czerwona, pokryta cętkami. Miąższ ciemno-żółty, jędrny, słodko-kwaskowaty, bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają w drugiej dekadzie sierpnia. Odmiana deserowa i przetwórcza, tolerancyjna na szarkę oraz wytrzymała na mróz. Podkładka ałycza, śliwa obcopylna - zapylacze: Królowa Wiktoria.

Kolumnowa


Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, dorasta do około 2,5 - 3,5 metrów wysokości, tworząc pokrój kolumnowy o niedużej szerokości, doskonale nadaję się do gęstych nasadzeń lub niewielkich ogrodów. Owoce średniej wielkości, wydłużone. Skórka granatowa, pokryta niebieskawym nalotem. Miąższ żółty do lekko pomarańczowego, soczysty, aromatyczny, kwaskowo-słodki, smaczny. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia. Śliwa doskonale nadaję się do nasadzeń amatorskich ze względu na smaczne owoce, niewielkie rozmiary oraz dużą plenność drzewa. Odmiana samopylna, podkładka ałycza.

Kubań


Kubań czyli mieszanka śliwy oraz brzoskwini. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy rozłożystą koronę. Owoce średniej wielkości lub duże, około 40 g, wydłużone, niekiedy butelkowate. Skórka pomarańczowo-czerwona, a w pełni dojrzałości buraczkowa z lekkim odcieniem fioletu, pokryta jasnym nalotem, atrakcyjna. Miąższ jasnożółty a w pełni dojrzałości przebarwia się na kolor malinowy, soczysty, w smaku przypominający kwaskowe czereśnie, smaczny. Owoce dojrzewają około połowy lipca. Kubań jest dostatecznie odporny na mróz, doskonale nadaje się do uprawy amatorskiej ze względu na łatwość w hodowli, oryginalny smak i wygląd owoców oraz atrakcyjną porę dojrzewania. Podkładka ałycza.

Książe Walii


Odmiana otrzymana w Anglii, wprowadzona do uprawy w 1830r. Drzewo rośnie średnio silnie, zdrowo, tworząc koronę jajowatą. Owoce średniej wielkości, kulistoowalne. Skórka pomarańczowo-czerwona, pokryta silnym, woskowym nalotem, atrakcyjna. Miąższ żółtawy, dość soczysty, luźny, kwaskowo-słodki, smaczny. Owoce dojrzewają nierównomiernie, przeważnie pod koniec sierpnia, które są dość podatne na brunatną zgniliznę drzew pestkowych. Odmiana samopylna o średniej wartości deserowej, nadająca się znakomicie na kompoty. Śliwa mająca małe wymagania względem gleby oraz warunków klimatycznych, wysokowytrzymała na mróz, plonująca obficie, nadająca się do uprawy amatorskiej. Podkładka ałycza.

Mirabelka z Nancy


Stara odmiana francuska, uprawiana w Europie od połowy XVIII w. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy kulistą, dość zagęszczoną koronę. Owoce małe około 20 g, kuliste lub owalne. Skórka złotożółta z białym nalotem i pomarańczowoczerwonym rumieńcem, na którym występują drobne, brunatnoczerwone plamki, atrakcyjna. Miąższ złotożółty, soczysty, o korzennym aromacie, bardzo słodki i smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają w końcu sierpnia. Odmiana należąca do najlepszych śliw na kompot, nadaje się bardzo dobrze zarówno na susz, soki, jak i do bezpośredniego spożycia. Owocująca bardzo obficie, polecana do sadów przydomowych, wytrzymała na mróz oraz mało wrażliwa na choroby, udaje się prawie wszędzie z wyjątkiem gleb suchych, samopylna. Podkładka ałycza.

Opal


Miejsce wyhodowania Szwecja. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworzy koronę rozłożystą. Owoce średniej wielkości około 30 g, kuliste lub lekko owalne. Skórka żółta, pokryta purpurowofioletowym rumieńcem i jasnym nalotem. Miąższ żółty, soczysty, dość ścisły, lekko aromatyczny, smaczny, dobrze odchodzi od niedużej pestki. Owoce dojrzewają w pierwszym tygodniu sierpnia. Bardzo plenna, wczesna odmiana deserowa, przydatna także na kompoty, mało podatna na choroby oraz dostatecznie wytrzymała na mróz, polecana do ogródków działkowych. Śliwa samopylna, podkładka ałycza.

Ozark Premier

Drzewo rośnie dość silnie, tworzy średnio rozłożystą i dobrze ulistnioną koronę. Owoce bardzo duże o masie często przekraczającej 100 g, kuliste. Skórka żółtawa, pokryta różowo-czerwonym rumieńcem i woskowym nalotem, bardzo atrakcyjna. Miąższ pomarańczowy, dość zwięzły, soczysty, aromatyczny, smaczny, nie całkiem odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Jedna z najlepszych śliw japońskich, o smacznych, atrakcyjnych, bardzo dobrej jakości owocach. Podkładka ałycza, odmiana obcopylna, dobrymi zapylaczami mogą być: Santa Roza czy Friar.

Record


Miejsce wyhodowania: Rumunia, odmiana otrzymana z wolnego zapylenia śliwy Renklody Fioletowej. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy rozłożystą, luźną, koronę. Owoce duże lub bardzo duże około 70 - 80 g, owalne. Skórka fioletowoniebieska, a u owoców mocno dojrzałych ciemno granatowa, pokryta gęstym nalotem. Miąższ złocisty, o delikatnej strukturze, aromatyczny, bardzo słodki, bardzo smaczny, dość dobrze odchodzi od małej pestki. Owoce dojrzewają w drugiej połowie września. Śliwa owocująca regularnie, średnio obficie, nie wymagająca przerzedzania zawiązków w celu uzyskania bardzo dużych owoców, które mogą dłużej pozostać na drzewie, gdyż nie opadają i nie miękną, tolerancyjna wobec szarki. Podkładka ałycza.

Santa Rosa (śliwa japońska)


Drzewo rośnie silnie, tworzy średnio rozłożystą i dobrze ulistnioną koronę. Owoce duże lub bardzo duże około 50-60 g, pojedyncze mogą osiągać większe rozmiary. Skórka od różowo-fioletowej do ciemno-fioletowej. Miąższ kremowy w pełni dojrzałości czerwonawy, galaretowy, soczysty, bardzo aromatyczny i smaczny. Owoce dojrzewają w pierwszej połowie sierpnia. Odmiana jest jedna z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych uprawnych śliw japońskich na świecie, kwitnie wcześnie dlatego kwiaty mogą być uszkadzana przez wiosenne przymrozki, częściowo samopłodna, podkładka ałycza.

Skoropłodnaja


Jest to odmiana prawdopodobnie wyselekcjonowana w byłym Związku Radzieckim, ze skrzyżowanie śliwy chińskiej i usuryjskiej. Drzewo rośnie silnie, ale gdy pojawiają się owoce wzrost słabnie, tworzy średnio rozłożystą koronę. Owoce około 30 g, sercowate. Skórka początkowo zielonkawa w pełni dojrzałości żółta, pokryta pięknym pomarańczowo-karminowym rumieńcem i białawym nalotem. Miąższ dość zwarty, soczysty, aromatyczny, bardzo słodki i niezwykle smaczne. Owoce dojrzewają na początku sierpnia, które są słodkie nawet u niedojrzałych owoców, powinny być zbierane co najmniej dwuetapowo, ponieważ dojrzałe opadają. Śliwa znakomicie nadająca się do uprawy amatorskiej i przez wielu uważana za jedną z najsmaczniejszych. Planuje bardzo obficie i jest niezawodna w plonowaniu, wytrzymała na mróz oraz mało podatna na choroby. Podkładka ałycza.

Vanier (śliwa japońska)


Odmiana wyhodowana w Kanadzie, otrzymana w wyniku skrzyżowania dwóch starych odmian śliw japońskich(Burbank x Wickson). Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, wyróżnia się wyjątkowo dobrą zdrowotności, tworzy średnio rozłożystą koronę. Owoce duże około 40-50 g, kuliste. Skórka żółta lub żółto-pomarańczowa, pokryta pięknym różowo-czerwonym rumieńcem, bardzo atrakcyjna. Miąższ dość miękki, żółty lub lekko zaróżowiony, słodki, soczysty, smaczny o oryginalnym smaku i niezwykłym aromacie. Dojrzewanie owoców przypada w drugiej dekadzie sierpnia. Odmiana godna polecana w szczególności do uprawy amatorskie, dostatecznie wytrzymała na mróz, wysoko odporna na brunatna zgniliznę drzew pestkowych oraz odporna na raka bakteryjnego. Śliwa obcopylna, zapylaczami mogą być odmiany z grupy śliw japońskich o wczesnej porze kwitnienia np. Shiro czy Kometa oraz ałycza.

Węgierka Dądrowicka


Odmiana wyhodowana w Polsce, rodowód: siewka Węgierki Zwykłej. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy szerokostożkowatą, dość zagęszczoną koronę. Owoce około 35-40 g, typu węgierek owalnych. Skórka granatowobrązowa, pokryta bardzo gęstym, szaroniebieskim nalotem, atrakcyjna. Miąższ żółtozielony, a w owocach dobrze dojrzałych żółtomiodowy, jędrny, słodko-kwaskowy, smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia. Odmiana o wysokiej plenności i dobrej jakości owocach, które są przydatne do spożycia w stanie świeżym, do wypieku ciast i różne przetwory, dostatecznie wytrzymała na mróz. Podkładka ałycza, śliwa obcopylna, dobrymi zapylaczami są Renkloda Ulena, Fryga, Cacanka Lepotica, Węgierka Łowicka.

Węgierka Wangenheima


Miejsce pochodzenia: Niemcy. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie, tworząc kulistą, zagęszczoną koronę. Owoce średniej wielkości do dużych, około 30-40 g, ale należy pamiętać o przerzedzaniu zawiązków owoców. Skórka ciemnogranatowa z jasnoniebieskim nalotem. Miąższ zielonkawożółty, soczysty, zwarty, bardzo słodki(nieco słodszy niż u Węgierki Zwykłej), wyśmienity w smaku, u owoców dobrze wyrośniętych łatwo odchodzi od pestki. Owoce deserowe i przydatne na przetwory, dojrzewają na początku września. Odmiana nadaję się do uprawy amatorskiej, wysokoodporna na mróz i mało wymagającą co do gleby oraz stanowiska. Obfite owocowanie oraz duże owoce uzyskuje się na glebach, głębokich i żyznych. Śliwa samopylna i dobry zapylacz dla wielu odmian, podkładka ałycza.

Węgierka Wczesna


Odmiana nieznanego pochodzenia, rozpowszechniona w Polsce, niekiedy pod nazwą Węgierka Angielska. Drzewo rośnie średnio silnie, tworzy stożkowatą, wyniosłą, dość gęstą koronę. Owoce około 30 g, wydłużone. Skórka ciemnogranatowa z granatowym nalotem. Miąższ żółty, jędrny, soczysty, aromatyczny, słodki i bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Dojrzewanie owoców następuje około połowy sierpnia. Śliwa o wysokiej plenności, mało podatna na choroby w tym także tolerancyjna na szarkę, o owocach deserowych nadających się na różnego rodzaju przetwory, duża wytrzymałość drzewa sprawia, że nadaje się do uprawy o surowszym klimacie, zarówno w sadach towarowych jak i ogrodach przydomowych. Podkładka ałycza, odmiana samopylna.

Węgierka Zwykła


Bardzo stara odmiana wywodząca się przypuszczalnie z Azji Mniejszej. Na naszym kontynencie znana już od połowy XVII wieku. Do Polski sprowadzona została prawdopodobnie z Węgier i stąd pochodzenie nazwy "Węgierka". Jest odmianą dostatecznie wytrzymałą na mróz, jednak należy pamiętać, że jest wrażliwa na szarkę, dlatego należały ograniczyć sadzenie w rejonach niezagrożonych tą chorobą. Owoce średniej wielkości około 25-30 g, owalne, jajowate. Skórka ciemnogranatowa, pokryta gęstym białawym nalotem. Miąższ w zależności od stanowiska od barwy zielonożółtej poprzez złotożółą, aż do pomarańczowej, jędrny, ścisły, soczysty, aromatyczny, wybitnie smaczny, dobrze oddziela się od pestki. Owoce dojrzewają od połowy września do końca października, nie opadają, a pozostawione dłużej na drzewie nabierają jeszcze lepszego aromatu i smaku. Odmiana deserowa, nadająca się też na różne przetwory, głównie na powidła i susz. Podkładka ałycza, śliwa samopylna.

Żółta Afaska


Miejsce wyhodowania: Bułgaria. Drzewo w młodym wieku rośnie silnie, a po wejściu w okres owocowania intensywność wzrostu nieco słabnie, tworzy średnio rozłożystą koronę. Owoce duże lub bardzo duże około 70 g, kuliste lub lekko wydłużone. Skórka cienka, mocna, żółta, a u owoców dobrze dojrzałych złotożółta, pokryta białawym nalotem, atrakcyjna. Miąższ soczysty, zwarty, jędrny, z dużą ilością suchej masy oraz cukrów, bardzo smaczny. Owoce dojrzewają w końcu sierpnia. Odmiana o deserowych, ładnych owocach, które mogą być również dobrym surowcem przetwórczym, dostatecznie wytrzymała na mróz, tolerancyjna na szarkę i mało podatna na inne choroby. Śliwa obcopylna, zapylacze do końca nie są jeszcze poznane, jednak plonuje w obecności odmian o średnio wczesnej porze kwitnienia, więc możliwe, że zapleczem będzie np. Renkloda Ulena, która jest uznawana za dobry dla dużego grona śliw. Podkładka ałycza.


W celu dodatkowych informacji, proszę pisać na adres e-mail: