Powrót do strony głównej

Katalog/Oferta

CZEREŚNIE
DERENIE
JABŁONIE
GRUSZE
ŚLIWY
MORELE
BRZOSKWINIE
NEKTARYNY
WIŚNIE
PORZECZKI
AGRESTY
ORZECHY


Dziękujemy za skorzystanie z naszej oferty.


..............................




W tym roku polecamy odmiany

Czereśnia: Lapins(samopłodna) o dorodnych, bardzo dużych, smacznych i bardzo dobrej jakości owocach:


Czereśnia:
 Różowa Wielka o dorodnych, bardzo smacznych owocach:


Czereśnia: Ukraińska dojrzewająca w 5 - tygodniu dojrzewania czereśni o ogromnych owocach około 12-15g, które są bardzo smaczne i atrakcyjne:


Czereśnia:
Wołowe Serce o bardzo dużych, atrakcyjnych owocach:


Czereśnia:
 Sunburst, samopłodna, plenna o atrakcyjnych i bardzo dużych, deserowych  owocach:


Czereśnia:
 Sylvia, odmiana o słabym wzroście i małej zwartej koronie, dużych, smacznych owocach i plonująca obficie:


Czereśnia:
 Regina, cenna i jedna z najpóźniejszych odmian wielkoowocowch o jędrnych i soczystym miąższu owocach:

Morele

Bergeron


Stara odmiana francuska. Drzewo rośnie dość silnie, tworzy rozłożystą koronę z grubymi konarami. Owoce średnie do dużych około 40-60 g, jajowate lub kulistostożkowate. Skórka pomarańczowa, pokryta ceglastoczerwonym, nakrapianym rumieńcem pokrywającym około 30% powierzchni owocu. Miąższ pomarańczowy, dość zwięzły(staje się masłowy w całkowicie dojrzałych owocach), soczysty, aromatyczny, lekko kwaskowi i bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają około połowy sierpnia. Morela deserowa i przetwórcza, o wysokiej plenności, dostatecznie wytrzymała na mróz oraz mało podatna na choroby. Odmiana samopłodna, podkładka ałycza.

Compacta (Kompakta)


Odmiana pochodzenia czeskiego. Drzewo rośnie średnio silnie, po wejściu w okres owocowania słabo, tworząc kulistą koronę, pędy krępe o krótkich międzywęźlach typu kompakt. Owoce średnie do dużych około 40 – 50 g, owalne o zaostrzonym wierzchołku. Skórka żółta w pełni dojrzałości owocu pomarańczowa z lekkim rozmytym rumieńcem. Miąższ żółty, soczysty, słodki, o korzennym aromacie, bardzo smaczny, dobrze odchodzący od niedużej pestki. Owoce dojrzewają na początku sierpnia. Odmiana deserowa i przydatna na kompoty, wytrzymałą na niskie temperatury w tym pąki kwiatowe tolerancyjne na wiosenne przymrozki, mało podatna na choroby. Bardzo dobrze nadaje się do gęstych nasadzeń, może być polecana do niedużych ogrodów ze względu na niewielką koronę oraz uprawiana w rejonach o większym zagrożeniu przymrozkowym. Morela samopłodna, podkładka ałycz.

Hargrand

Odmiana pochodzenia kanadyjskiego. Drzewo rośnie silnie, tworzy szeroką, rozłożystą koronę. Owoce duże lub bardzo duże około 70 - 80 g, pojedyncze większe. Skórka pomarańczowa z niewielkim, plamistym, czerwonym rumieńcem. Miąższ pomarańczowy, bardzo zwięzły, soczysty, lekko aromatyczny i smaczny, odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają około połowy sierpnia. Odmiana deserowa i przetwórcza, plenna, wytrzymała na niskie temperatury, tolerancyjna na raka bakteryjnego oraz brunatna zgniliznę drzew pestkowych. Odmiana samobezpłodna, ze względu na sterylność krzyżową, zapylaczem nie może być morela Goodrich. Podkładka ałycza.

Harcot


Odmiana pochodzenia amerykańskiego, a wyselekcjonowana w kanadzie. Drzewo rośnie silnie, tworzy koronę, szeroką oraz rozłożystą. Owoce duże lub bardzo duże około 50 – 60 g, pojedyncze około 80 g. Skórka pomarańczowa z jaskrawym, rozmytym rumieńcem. Miąższ ciemnopomarańczowy, zwięzły, soczysty, lekko aromatyczny i bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają pod koniec lipca. Morela deserowa oraz przetwórcza o wczesnej porze dojrzewania, dość dobrej plenności i wyśmienitych w smaku owocach. Sama wytrzymałość drzewa na mróz jest duża, pąków kwiatowych średnia. Odmiana samobezpłodna, wymaga obecności innej odmiany jako zapylacza.

Kecskei Rozsa


Odmiana pochodzenia węgierskiego. Drzewo rośnie średni silnie, tworzy rozłożystą koronę. Owoce duże około 40 - 70 g, kuliste. Skórka kremowożółta pokryta w około 80% ciemnoczerwonym rumieńcem, bardzo atrakcyjna. Miąższ pomarańczowy, zwięzły, soczysty, słodki, smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają pod koniec sierpnia. Odmiana dostatecznie wytrzymała na mróz, plenna. Podkładka ałycza.

Miodowa


Odmiana Polska. Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc rozłożystą koronę. Owoce duże około 50 - 60 g, jajowate. Skórka pomarańczowa, pokryta czerwonym i kropkowanym rumieńcem, który zajmuje około połowy powierzchni owocu, atrakcyjna. Miąższ ciemnopomarańczowy, soczysty, słodki, dość zwięzły, bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają pod koniec lipca. Odmiana deserowa i przetwórcza, plenna, o wyjątkowo smacznych owocach, mało podatna na choroby. Morela obcopylna, wymaga obecności innej odmiany jako zapylacza, podkładka ałycza.

Sirena


Odmiana pochodzenia rumuńskiego. Drzewo rośnie średnio silnie, tworząc szeroką, rozłożystą koronę. Owoce duże około 60 – 70 g, owalne, wydłużone, atrakcyjne. Skórka pomarańczowa, z czerwonym, kropkowanym rumieńcem w ponad połowie pokrywającym owoc. Miąższ jasnopomarańczowy, soczysty, słodki, zwięzły, lekko aromatyczny oraz bardzo smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. Odmiana deserowa i przetwórcza, dość plenna, tolerancyjna na brunatna zgniliznę drzew pestkowych oraz kwiaty na wiosenne przymrozki, wytrzymała na niskie temperatury, nadająca się do uprawy amatorskiej. Podkładka ałycza.

Somo


Odmiana krajowa. Drzewo rośnie silnie, tworzy kulistą, zagęszczoną koronę. Owoce średniej wielkości około 25 – 35 g. Skórka ciemnopomarańczowa z kropkowanym, cimnoczerwonym rumieńcem pokrywającym 10 – 40 % powierzchni owocu. Miąższ ciemnopomarańczowy, zwięzły, włóknisty, soczysty, aromatyczny i smaczny, dobrze odchodzi od pestki. Owoce dojrzewają od  połowy sierpnia. Odmiana deserowa i przetwórcza, o późnej porze dojrzewania i wysokiej plenności, dostatecznie wytrzymała na mróz, nadaje się do nasadzeń amatorskich.